Tietoa kasvihuonetuotannosta Suomessa

Tietoa kasvihuonetuotannosta Suomessa

Kasvihuonetuotanto

Viljely kasvihuoneissa jakaantuu vihannesten ja koristekasvien tuotantoon. Yritykset ovat pääasiassa erikoistuneet jompaankumpaan tuoteryhmään. Osa yrityksistä kuitenkin tuottaa useampaa tuoteryhmää. Vuonna 2015 vajaasta 1200 yrityksestä tuotti vihanneksia vajaa puolet. Koristekasvien tuotantoa harjoitettiin 37 % yrityksistä. Taimituotantoyrityksiä oli 14 %. Marjojen tuotanto kasvihuoneissa laajenee, mutta vielä sen osuus oli 3 %.

Kasvihuonetuotanto hh 072016Kasvihuonevihannekset

Kasvihuonevihannesten tuottajien määrä on vähentynyt varsinkin eläköitymisen vuoksi, mutta yritysten koko on kasvanut. Jäljelle jäävät yritykset ovat entistä tehokkaampia. Myös tekovalotuksen käyttö kasvattaa neliösatoja, jolloin sama satomäärä tuotetaan nykyään entistä pienemmällä alalla. Vuonna 2014 kasvihuoneessa viljeltyjen vihannesten kaupallinen arvo oli 190 M€ ja koristekasvien arvo 90 M€.

Päärooleissa tomaatti ja kurkku

Suurimmat kasvit ovat tomaatit ja kurkut. Vuona 2015 kurkkusato oli suurempi kuin tomaatin sato, yhteensä 42 miljoonaa kg. Tomaattisato oli 39 milj. kg. Molempien kasvien kokonaistuotanto Suomessa on hivenen kasvanut, vaikka yritysten lukumäärä on laskenut. Kurkun keskisadot ovat nousseet huimasti viime vuosina. Tomaatin kokonaissatotaso ei ole noussut samalla tavalla, sillä viljelijät ovat kysyntään vastatakseen lisänneet minitomaattilajikkeiden viljelyä. Pohjanmaa, varsinkin Närpiön seutu, on kasvihuonevihannestuotannon ydinaluetta. Tomaatista 70 % ja kasvihuonekurkusta vajaa 60 % tuotetaan Pohjanmaan alueen kasvihuoneyrityksissä. Kotimaisuusaste on tomaatilla 57 % ja kasvihuonekurkulla 78 %.

Tomaatin laji- ja lajikekirjo on suuri: on eri värejä, muotoja ja makuja. Erikoistomaatit ovat satotasoltaan tavallista kasvihuonetomaattia heikompia, mutta hinnaltaan kalliimpia. Eniten erikoistomaateista viljellään Suomessa kirsikkatomaatteja. Salaatin ja yrttien tuotannossa lajivalikoima on laajentunut viime vuosina, myös tomaatin tuotannossa on mahdollisuuksia samaan.

Salaatit merkittäviä tuotannon uudistajia

WP_20141022_021Muita suuria kasvihuonetuotteita Suomessa ovat nopeasti yleistyneet erilaiset salaatit ja ruukkuvihannekset, joiden omavaraisuusasteeksi Kauppapuutarhaliitto on arvioinut 98 %. Tuotannon kasvu vaikuttaisi taittuneen 2015. Ruukkuvihannestuotanto on pitkälle automatisoitunutta ja tehokasta. Valtaosa tuotannosta tulee suurista ”salaattitehtaista”.   Osa ruukussa viljellyistä salaateista myydään nykyään leikattuna, ilman ruukkua.  Päätuotantoalueet ovat Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, joiden alueilla tuotettiin puolet ruukkuvihanneksista.  Ruukkuvihannesten lajikirjo on laaja ja vaihteleva ja erilaisten yrttien, lehtivihannesten ja versojen ansiosta markkinoilta löytyy nelisenkymmentä erilaista ruukkuvihannesta. Esimerkiksi basilikaa tuotettiin viime vuonna 3,5 miljoonaa ruukkua.

 

 

Valotus parantaa kannattavuutta

Tomaatti- ja kurkkualasta on kolmannes ympärivuotisessa (viljelyaika yli 10 kuukautta) viljelyssä ja ruukkuvihannesalasta käytännössä kaikki. Kannattavan viljelyn edellytys on kasvien tekovalotus. Kasvihuonevihannesten pinta-alasta neljännestä viljellään yli 10 kuukautta vuodessa. Lisäksi käytännössä ruukkuvihannesten lähes koko 30 hehtaarin tuotantoala on valotettu.

 

Koristekasvituotanto kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa kesäkukat ja kukkivat ruukkukukat sekä sipulikukat ovat koristekasvituotannon pääkasvit. Sen sijaan leikkokukkatuotanto on Suomessa supistunut olemattomiin.  VuonOrvokkiLäheltäna 2015 kesäkukkia tuotettiin noin 36 miljoonaa ruukkua. Tuotanto on vähentynyt kahdessa vuodessa 10 %.  Kesäkukkia käytetään yksityispihojen lisäksi julkisilla alueilla.

Koristekasvituotanto on jakautunut kasvihuonevihannesviljelyä tasaisemmin ympäri Suomea. Muutaman ison puutarhan lisäksi joukossa on runsaasti pieniä paikallisia puutarhoja.  Kesäkukkakauppa on aikaisemmin ollut pääsääntöisesti paikallista: ne on tuotettu lähellä kuluttajia ja myyty joko suoraan puutarhoilta tai toreilla.  Suurten yksiköiden kuten markettien ja puutarhamyymälöiden osuus myynnistä on kuitenkin merkittävästi kasvamassa. Myös tunnin osuus on huomattava. Esimerkiksi 2014 ruukkukukkia, viherkasveja ja erilaisia taimia ja pistokkaita tuotiin 32 M€ arvosta, mikä kolmannes koko suomalaisen koristekasvituotannon arvosta.

Eniten viljelty kesäkukka oli edelleen orvokki, joka on säilyttänyt kestosuosikin paikkansa muun muassa kylmänkestävyytensä ja laajan värivalikoimansa ansiosta.  Orvokin jälkeen tuotetuimpia kesäkukkia ovat petunia ja pelargoni.  Vuosittain myyntiin tulee uusia suosikkeja kestosuosikkien rinnalle.

Eri kesäkukkalajien ja -lajikkeiden viljelyä ohjaavat kuluttajien valinnat ja toiveet.  Uusista ja kansainvälisistä kukkatrendeistä voidaan kuitenkin poimia tuotantoon vain sellaiset kasvit, jotka sopivat pohjoiseen kasvihuoneviljelyyn ja menestyvät ruukussa myös asiakkaan parvekkeella tai terassilla. Ruukkukasveista merkittävimmät ovat joulutähti, ruukkunarsissi, pauliinabegonia ja krysanteemi.

Sipulikukkien tuotanto on kasvanut viime vuosina ennen kaikkea tulppaanin ansiosta. Viime vuonna hyödettiin 67 miljoonaa kukkasipulia, joista tulppaanin osuus oli 59 miljoonaa.  Leikkotulppaanituotanto on voimakkaasti keskittynyt suuriin yrityksiin. Tulppaaneista 90 prosenttia hyödettiin kukkaan Etelä-Savossa ja Varsinais-Suomessa. Etelä-Savon neljä tulppaanin hyötävää yritystä tuottivat puolet koko maan tulppaaneista.

WP_20150217_045

Kuvat: Kari Jokinen

Artikkelikuva: Liisa Särkkä

 

 

 

Lisätietoa:

Erikoistutkija Kari Jokinen, kari.jokinen@luke.fi, puh. 029 532 6177, erikoistutkija Liisa Särkkä, liisa.sarkka@luke.fi, puh. 029 532 6564, projektitutkija Hilkka Halla, hilkka.halla@utu.fi 044- 2937535

Luke puutarhatilastot 2015

Puutarhaliitto, Puutarhanumerot 2014

Kauppapuutahaliitto, Tietoa kasvihuonealasta

Kotimainen tuotanto ja tuonti, Puutarha ja Kauppa 7/2016

Tuontitilasto, Puutarha ja Kauppa 19/2015