Kasvihuonetuotannon trendit esillä GreenTech 2016 messuilla Amsterdamissa

Kasvihuonetuotannon trendit esillä GreenTech 2016 messuilla Amsterdamissa

Kasvihuonetuotannon trendit esillä GreenTech 2016 messuilla Amsterdamissa

Joka toinen vuosi järjestettävien messujen teemat kertoivat tämän päivän kasvihuoneviljelyn trendeistä maailmalla: vesi, energia, biomateriaali ja viljelykasvien tuotanto/satoisuus.

Vesi on arvokas luonnonvara

liisa-amsterdam-vertikaaliIlman vettä emme pystyisi tuottamaan ruokaa. Kasvihuoneviljelyssä veden käyttöä voidaan tehostaa rajoitetuilla kasvualustoilla ja kierrättämällä ylikasteluvesi uudelleen kasveille. Vaikka Suomessa puhtaasta vedestä ei ole puutetta, kannattaisi tuotannossa ottaa ympäristöasiat huomioon ja pyrkiä saamaan tästä lisäarvoa markkinoinnissa ja jo imagoseikkana. Kuluttajat, erityisesti valveutunut nuoriso, valitsevat ostoksensa tässä globalisoituneessa yhteiskunnassa tuotteiden ympäristöystävällisyyden ja ekologisuuden perusteella.

 

Energian säästäminen on tärkeä teema

Olemme Suomessa tottuneet saamaan kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja talvellakin. Ympärivuotisessa viljelyssä hiilijalanjälki on merkittävästi vähentynyt, kun öljylämmityksestä on siirrytty uusiutuviin energiamuotoihin. LED-valot ovat energiatehokkaita ja niitä onkin jo runsaasti asennettu viljelmille. Voisiko näitä seikkoja hyödyntää markkinoinnissa osoituksena hiilijalanjäljen selvästä pienentymisestä talviviljelyssä?

 

liisa-amsterdam-mansikatVähennetään muovijätettä

Biomateriaali oli kolmas teema. Esillä oli biohajoavasta materiaalista valmistettuja tuotteita muovin korvaajaksi. Valitettavasti ne ovat hieman muovia kalliimpia ja siksi niiden käytöstä pitäisi tuotteista saada korkeampi hinta. Voisiko markkinoinnissa biohajoavuus ja hiilijalanjäljen pienentyminen herättää kuluttajat ostamaan vähän kalliimman tuotteen?

Tehokasta tuotantoa lähelle kuluttajaa

Robotiikka kehittyy korvaamaan ihmiskäsiä kasvihuonetuotannossa. Messupalkinnon sai tänä vuonna tomaattien korjuuseen kehitetty robotti. Kasvien tuotannossa on otettu isoja harppauksia kohti kaupunkiviljelyä, esim. salaattikasvien ja yrttien vertikaalisessa viljelyssä. Kasveja voidaan viljellä puhtaissa oloissa ilman tauteja ja tuholaisia lähellä kuluttajaa. Asutuksen keskittyminen kaupunkeihin on siten avannut uusia lähiruoan tuotantomahdollisuuksia. Kuka ottaa tästä kopin?

Lisätietoja ja kuvat: Erikoistutkija, MMT Liisa Särkkä.  liisa.sarkka@luke.fi, puh. 029 532 6564.

Artikkelikuva: Hollantilainen Vivi -yhtiö esitteli suljetun ravinnekierron salaatinkasvatuksen kerrosviljelynä. Tuote kasvatetaan pakkauksessaan, jolloin se on suojassa tautiriskeiltä ja käyttäjälleen täysin hygieeninen. Led-valaistus ja vertikaaliviljely olivat näyttävästi esillä messuilla.