Käännetään yhdessä maatalouden muistiinpanomääräykset kilpailueduksi

Käännetään yhdessä maatalouden muistiinpanomääräykset kilpailueduksi

Käännetään yhdessä maatalouden muistiinpanomääräykset kilpailueduksi

Tieto, jota ei käytetä, on kustannus. Viranomaiset määräävät, mitä tietoa suomalaisen viljelijän pitää hallintoa varten kirjata ylös ja luovuttaa hallinnon käyttöön, kun sitä pyydetään.  Jokainen maahan tai karjalle annettu gramma on maataloushallinnon määräysten mukaisesti kirjattu. Nyt digiaikakaudella meilä on mahdollisuus kääntää tiedon dokumentoinnin kustannus investoinniksi, joka voi tarjota tuottoja.

Viljelymuistiinpanot voivat tuoda yrittäjälle itselleen tärkeää informaatiota johtamisen tueksi. Voimme oppia, miten tietyissä olosuhteissa tietyt toimenpiteet vaikuttavat tuotannon laatuun, määrään ja tuottoihin. Tuotannon data voi vahvistaa yrittäjän ja tavarantoimittajan kumppanuutta, ja molemmat osapuolet hyötyvät, kuten Raisioagron esimerkki osoittaa. Jos avaisimme tuotantotietoa myös asiakkaalle, luottamus kotimaiseen tuotantoon kasvaisi. Käyttökelpoisen tuotantodatan avulla jalostavat yritykset ja kauppa voisivat ennakoida ja suunnitella prosessinsa tehokkaammin. Paras mahdollinen raaka-aine olisi oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Elintarvikkeiden arvokkaan tuotekehityksen tulokset saataisiin maksimaalisesti käyttöön, ja suomalaiset ruokakeksinnöt valtaisivat maailman kuin Nokian kännykät aikoinaan.

Tekniikka kaiken tämän toteutukseen löytyisi. Hienoa, että myös halua tiedon käyttöön on löytynyt. Datan käytöstä hyötyvät kaikki: yrittäjä, jalostaja, kauppa, logistiikka, kuluttaja ja kansantalous.

Artikkelikuvan salaatit Lassen Luomusta. Foto Taina Eriksson.