Villiyrtit – Suomen erikoisuus

Villiyrtit – Suomen erikoisuus

Villiyrtit – Suomen erikoisuus

Huippukokki ja villiruokalähettiläs Sami Tallberg on intohimoisesti kulkenut 20 vuotta erilaisten huippuraaka-aineiden perässä.  Sami arvostaa raaka-aineita, jotka ovat luonteikkaita, aromikkaita, maukkaita, terveyttä edistäviä, ekologisia ja paikallisia sekä sesongin mukaisia.

Sami on oivaltanut Suomen villin luonnon eli ”vihreän supermarketin” mittaamattoman arvon ja raaka-aineita voi harrastaa myös keskellä kaupunkia.  Hän sanoo käsi sydämellä villikasvien olevan samaa huippukastia muiden kotimaisten erikoisuuksien kanssa: järvi- ja merikala, riistalinnut ja suurriista, villisienet.

Lisää Samin villejä ajatuksia seuraavassa blogissa:

Olen kulkenut intohimoisesti 20 vuotta huippuraaka-aineiden perässä, ammattini puolesta. Rakastan nimittäin  raaka-aineita jotka ovat luonteikkaita, aromikkaita, maukkaita, terveyttä edistäviä, ekologisia ja paikallisia sekä sesongin mukaisia.

Kun saan tällaisia raaka-aineita käsiini, runosuoneni alkaa kukkimaan ja ruoanlaitossa on sielua, järkeä ja tarinaa muille jaettavaksi. Näin ollen inspiroivin raaka-ainesektori on meikäläiselle heittämällä villikasvit.

Havahduin 15 vuotta sitten villikasvien ihmeelliseen maailmaan Lontoossa työskennellessäni – joka sai minut lähtemään oppi-isäni Miles Irvingin kanssa Kentin rannikoille merikaalin, villifenkolin kevätkaunolakkien perässä. Tämä foraging-reissu muutti elämäni, kulkusuuntaa myöden.

Suomeen palattuani olen oivaltanut meidän villin luonnon eli ”vihreän supermarketin” arvon niin, että voin käsi sydämellä sanoa villikasvien olevan samaa huippukastia muiden kotimaisten erikoisuuksien kanssa: järvi- ja merikala, riistalinnut ja suurriista, villisienet - joita omaan raaka-ainerepertuaariini kuuluu monia kymmeniä, sekä sata syötävää villikasvia.

Luomutuotanto on jees, ympäristön ja ihmisen kemikaalikuorman vähentämiseksi, mutta todellinen gastronominen voimavara meillä piilee huhtikuussa mikroversoilla alkavan, aina juhannukseen asti ”kultakautena” tuuttaavan, ja senkin jälkeen vielä syyskuun loppuun asti yltävän puolivuotisen villikasvisesongin hyödyntämisessä. Villikasvien sisältämät ravinto-aineet ovat totaalisen omaa luokkaa, jonka voi kokea vain syömällä niitä.

Nyt kun toimin ruoka-alan moniottelijana 20. vuotta, huomaan ilokseni jo vuosia koostaneeni kaikki luomani ruoka-annokset joko täysin villin luonnon elementeistä tai niillä höystettynä, sillä näistä on suomalaisen ruoan todellinen ydin rakennettu.

Onneksi vaahtoamassani asiassa ei kyseessä ei ole vain punavihreän kuplan illuusio, vaan todistusaineistona on omakohtaisesti tuotetut lukemattomat ateriat, jotka olen saanut tuottaa  jo 19 eri maassa, ympäri maailmaa, New Yorkia, Pariisia ja Etelä-Afrikkaa myöten – asiakkaiden ollen joko Lontoossa asustelevat filmitähdet, Suomen tasavallan presidentti tai Savitaipaleen liikunnallisen koulun alaluokkalaiset tahi luonnontuotevaraopiskelijat Kemijärvellä ja kaikkea siltä väliltä.

Tämän vuoden Villikasvisesonki on jo kulman takana, aiheesta lisää uusimmissa kirjoissani: Villiyrttikeittokirja (täydennetty 8. Painos ilmestyy huhtikuussa 2017, readme.fi ), vastailmestynyt Makuparit (joka esittelee kaikki Suomen raaka-aineet ja niille sopivat makuparit – readme.fi ), vastailmestynyt Villi City Vegaani (INTO), joka on reseptikirja kaupunkialueiden yleisimmistä villiyrteistä- ja Eija ja Jouko Lehmuskallion kirjoittama, takataskuun mahtuva mestariteos  Villiyrtit- tunnistusopas (readme.fi ).

http://www.adlibris.com/fi/haku?q=sami+tallberg&pn=2&ps=10

HUOM! Ilman Luontoportin tukea ja täsmällistä apua en olisi juuri mitään näistä kirjoista kirjoittanut ja siksi suosittelenkin luontoportin ainutlaatuista tunnistuspalvelua, jotta jo valloille päässyt villiruokabuumi saadaan pidettyä turvallisella raiteella ja kansaa valistettua asiallisesti ruokakulttuurimme kehityksen seuraavassa vaiheessa:

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/

Lisäksi, tulen mielelläni mihin tahansa kaupunkiin Suomessa tai ympäri maailmaa kouluttamaan sinut ja kollegasi villiyrttien keruuseen, käsittelyyn ja niiden valmistuksen saloihin. Vaikeaa se ei ole, mutta jotta me ymmärrämme mistä tässä liikkeessä on kyse, on syytä ottaa viisi askelta, jotka voimme tehokkaasti toteuttaa viidessä tunnissa:

 1. Viritellä mieli avoimeksi villin luonnon supermarketin tarjonnasta - esimerkein
 2. Mennä yhdessä luontoon
 3. Yhdessä tunnistaa näitä syötäviksi sopivia kasveja
 4. Jokainen kurssilainen pääsee itse keräämään näitä kasveja
 5. Valmistaa keruusaaliista yhdessä tajunnan räjäyttävä ateria

Tämän kurssin jälkeen osallistujien tieto—taito ja maailmankuva muuttuu sen verran, että jokainen haluaa jatkaa tätä uutta, oppimaansa elämää rikastuttavaa osaamistaan, salettiin.

Kirjoittaja: Huippukokki ja villiruokalähettiläs Sami Tallberg samitallberg.com
Kuvat: Sami Tallberg

1 Comments

 1. Taina Eriksson
  21.03.2017 at 12:47 pm
  Reply

  Kotimaisen luonnon omat superfoodit ovat jääneet taka-alalle, mutta hienoa, että tietoa villikasvien käytöstä leviää. Miten muuten kuin kirjoittamalla villiyrteistä voi tehdä liiketoimintaa?

Leave a Comment

*