LED-valaisimet kasvihuoneviljelyssä

LED-valaisimet kasvihuoneviljelyssä

LED-valaisimet kasvihuoneviljelyssä

Usein tutkijoilta kysytään: Ovatko LEDit tulevaisuuden valaisimia kasvihuoneviljelyssä? Nyt voidaan vastata, että eivät ole vaan ne ovat jo arkipäivää.  Vuosikymmenen kehityksen jälkeen LED-valaisimet ovat saavuttaneet riittävän sähkön käytön hyötysuhteen ja valon tuoton.  Ne syrjäyttävät vähitellen kasvihuoneista 30 vuotta hallinneen kaasupurkausvalaistuksen. Kokeissa ja käytännössä on viime vuosina osoitettu, että LED-valaisimilla voidaan saavuttaa jopa 30–50 % säästö valaistuksen sähkön käytössä. Muutos kasvihuoneissa on nyt alkamassa ja on hyvä aika auttaa tiedonvaihtoa muutoksen toteuttamisessa.  Lisää aiheesta Luken tutkijoiden koostamassa raportissa sekä suomeksi että ruotsiksi.  Raportit voi ladata täältä: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/538474

 

Leave a Comment

*