Vaihtoehto kemikaaleille - luonnonmukaista väriä kasvihuoneesta

Vaihtoehto kemikaaleille - luonnonmukaista väriä kasvihuoneesta

Vaihtoehto kemikaaleille – luonnonmukaista väriä kasvihuoneesta

Voisiko luonnollisen väriaineen tuotanto olla uusi liiketoimintamahdollisuus perinteisten kasvien kasvihuoneviljelijöille? Morsinkoa on kautta aikojen viljelty Euroopassa sinisen väriaineen takia. Teollistuminen syrjäytti synteettisten väriaineiden keksimisen myötä luonnonvärit. Nyt ollaan taas palaamassa takaisin luonnonmukaisiin aineihin, joista yksi on sininen indigo-väriaine. Kaikki luonnonläheinen ja kestävän kehityksen mukainen tuotanto on herännyt uudelleen kiinnostamaan ihmiskuntaa.

Luken Piikkiön kasvihuoneessa tutkitaan morsinko-kasvin  viljelymahdollisuutta ympärivuotisesti. Tutkimuksessa selvitetään optimaalisia viljelyolosuhteita, kastelua, lannoitusta ja väriaineen saatavuutta. Kasvihuoneessa kasvia voi viljellä puhtaasti, mikä helpottaa sen käsittelyä sadonkorjuun jälkeen. Ensi vuonna viljelystä tiedetään enemmän. Ehkäpä morsingon tuotanto kasvihuoneessa voisi olla yksi uusi liiketoimintamahdollisuus lisää..

Lisätietoja Luken erikoistutkijat Marjo Keskitalo,  marjo.keskitalo@luke.fi ja Liisa Särkkä, liisa.sarkka@luke.fi 

 

 

 

 

Leave a Comment

*