Puutarhaa vai terveysteknologiaa? - Naava lupaa parempaa työilmaa

Puutarhaa vai terveysteknologiaa? - Naava lupaa parempaa työilmaa

Puutarhaa vai terveysteknologiaa? – Naava lupaa parempaa työilmaa

Naavan tavoitteena on, että kymmenen vuoden kuluttua jokaisessa maailman suuressa kaupungissa nautitaan yrityksen palveluiden avulla paremmasta sisäilmasta. Jyväskylästä vauhdikkaasti New Yorkin julkisten rakennusten sisustajaksi ponnistanut Naava rakentaa arvolupauksensa erilaisten osaamisten yhdistelmään. Naavan liiketoiminnan perustuksena on yrityksen luojien ymmärrys kasvien kyvystä sitoa ihmiselle haitallisia kaasuja ja vapauttaa ihmiselle hyödyllisiä kaasuja. Pohjalla on ympäristötieteen tutkinto yliopistosta.

Yrityksen toimialalla ei ole merkitystä

Kasveja kasvatetaan. Onko Naava siis puutarhayritys? Yrityksen perustajan Niko Järvisen mukaan kysymys toimialasta ei ole tarpeellinen. Yritystä ei kiinnosta, mihin toimialaan joku muu heidät luokittelee. Naavassa koetaan sidoksia olevan moniin toimialoihin, mutta sillä ei nähdä olevan yhtään mitään vaikutusten heidän uudistumiseensa tai toimintaan yleensä. Järvinen näkee Naavan terveysteknologian alan yrityksenä. Toisaalta yrityksen tuottaman visuaalisen mielihyvän perusteella Naavan voisi luokitella sisustusalan yritykseksi. Järvisen sanoin: ”Pyrkimys omaan hyvään brändiin on tärkeää toimialasta riippumatta.” Yrityksen tuotteiden valmistusprosessit asettavat haasteita. Vastaavia tuotteita ei ole, eikä valmistusmenetelmiä voida suoraan kopioida miltään tuotannon alalta.

Sopiva osaamisten yhdistelmä

Helsinki-Vantaan lentoaseman sisustuksessa on käytetty Naavan viherseiniä.

Teknologisen osaamisen liittäminen biologiseen taitoon avasi mahdollisuuden käyttää kasvien kykyä tavoitteellisemmin. Digitaalisten ratkaisujen avulla mittausanalytiikka ja kasvien olosuhteiden säädöt voidaan tehdä automaattisesti etäyhteydellä. Yritys tavoittelee myyntiä vain maantieteellisesti rajatulta alueelta, jossa potentiaalisia asiakkaita on riittävästi. Näin toimitaan, koska laitteistojen asennus ja huolto halutaan hoitaa ketterästi, mutta samalla tehokkaasti. Asiakasyrityksen talonmiehen ei tarvitse murehtia viherseinän toimivuudesta, koska Naava lupaa palvelun, jolla terveellinen sisäilma toteutuu.

Tärkeintä löytää oikeat ihmiset

Huipputasoisesta biologisesta ja teknisestä osaamisesta huolimatta Naavan perustaja nostaa tärkeimmiksi tekijöiksi yrityksen menestykseen ihmiset:” Kaikki lähtee ja päättyy ihmisiin aina. Mitä paremmin onnistutaan rekrytoimaan ja mitä paremmin onnistutaan kouluttamaan ihmisiä. Mitä paremmin onnistutaan innostamaan ihmisiä, couchaamaan ihmisiä. Kaikki se on älyttömän tärkee. Se businesspuoli tulee vaan sen päälle, mutta kaikki muu onnistuu, se tavarapuoli. ”Vaikka liiketalousosaamisestakin löytyy meriittejä ainakin tohtorin tutkinnon ja pörssifirman Aasian valloituksen verran, korostavat Naavan johtohahmot henkilöstön sitoutumista, uskallusta ja työssä viihtymistä.

Valokuvat Naavan kuvapankista.

Leave a Comment

*