Muuntautumiskyky tärkeää kukkabisneksessä

Muuntautumiskyky tärkeää kukkabisneksessä

Muuntautumiskyky tärkeää kukkabisneksessä

Kukat ovat tärkeä osa puutarha-alaa ja siksi kukista puhuttiin myös Voimakkaan Sadonkorjuuseminaarissa. Piltin puutarha on perustettu vuonna 1957. Tällä hetkellä toiminnasta vastaa Hanna Helenius, joka on kolmatta sukupolvea. Vuosien varrella tuotantosuunnat ovat muuttuneet paljon. Hanna Helenius painotti viljelyn kannattavuuden seurannasta. Piltin puutarhassakin on luovuttu tuotteista, joiden viljely ei ole kannattavaa. EU:hun liittyminen vaikutti merkittävästi puutarhan tuotevalikoimiin.

Sesonkeja ympäri vuoden
2000- luvun puolivälistä saakka kukkatuotanto on seurannut eri sesonkeja vuoden aikana. Merkittävimpiä tuotteita ovat erilaiset kesäkukat ja sipulikukat. Keväällä tuotetaan myös vihannesten taimia. Ympäri vuoden tuotetaan babyleaf pinaattia. Asiakkaina ovat tukut ja kauppaketjut, jouluna lisäksi joulukukkia myös vähittäismyyntinä. Rakennukset, laitteistot ja tuotantomenetelmät on suunniteltu siten, että ne voidaan nopeasti muokata uuteen käyttöön kysynnän ja kannattavuuden vaihdellessa. Myös seminaarissa puhunut Kauppapuutarhaliiton Jyrki Jalkanen painotti taitoa muokata liiketoimintaa toimintaympäristön muutoksia vastaavasti.

Asiakas on kumppani
Hanna Helenius painotti, että uusiutuminen, oman puutarhan tuotantotilojen tuntemus ja pitkä kokemus ovat avainasioita hyvien tuotteiden teossa. Tuotteiden hyvä laatu aina materiaalien valinnasta kauppaan myytävään tuotteeseen saakka ovat tärkeitä, jotta asiakkaiden luottamus pysyy hyvänä. Pitkä yhteistoiminta asiakkaan kanssa luo luottamusta ja lisää yhteistyötä. Erinomainen luottamuksen merkki on se, että tuotteita jopa suunnitellaan yhdessä asiakkaan/ostajan kanssa. Mitään ei kasvateta, ellei asiakkaan ääntä ole kuultu.

Artikkelin kirjoittaja on Luonnonvarakeskuksen  erikoistutkija Liisa Särkkä, liisa.sarkka@utu.fi

Artikkelikuva: Hanna Helenius, Piltin puutarhan joulukukkien loistoa.

Leave a Comment

*