Kasvualustan vaikutus luomukirsikkatomaatin sadon määrään ja laatuun – tutkimus Luke Piikkiössä

Kasvualustan vaikutus luomukirsikkatomaatin sadon määrään ja laatuun – tutkimus Luke Piikkiössä

Kasvualustan vaikutus luomukirsikkatomaatin sadon määrään ja laatuun – tutkimus Luke Piikkiössä

Kasvi tarvitsee sadon tuottamiseksi terveen kasvualustan ja sopivasti ravinteita oikeaan kasvuvaiheeseen. Me Lukessa päätimme selvittää eri kasvualustojen ja ravinteiden lisäyksen vaikutusta sadon määrään ja erityisesti laatuun, jotta kotimainen luomutuotanto kasvihuoneessa voisi vastata kasvavaan kysyntään, vaikka säädökset muuttuisivat.

Soveltavaa tutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa
Maiju ja Yrjö Rikalan Rikalan säätiön rahoittamassa kokeessa viljellään kirsikkatomaattia eri valmistajien luomukasvualustoissa, seurataan kasvustoja ja kasvualustoja sekä tuotetaan viljelytietoa viljelijöille. Verranteena on perinteinen kivennäislannoitus. Piikkiön kokeen lisäksi tutkimukseen osallistuu kaksi kasvihuoneyritystä Varsinais-Suomessa. Näin yrittäjän kokemus käytännön viljelystä on käytettävissä koko tutkimuksen ajan.

Luomuviljelykoe alkoi maaliskuun alussa kirsikkatomaatin taimien istuttamisella. Lajike on ’Sassari’. Kanankakan riittävyyttä tomaattikasveille seurataan tarkasti mittaamalla alustassa olevaa sähkönjohtokykyä (mS/cm), eri ravinteita ja kasvualustan kosteustilaa. Kasvien ulkonäköä seurataan myös ja mittaamme säännöllisesti esim. lehtien klorofyllipitoisuutta, joka kuvaa kuinka paljon lehdissä on yhteyttämisen kannalta oleellista lehtivihreää.

Kokeessa on mukana Novarbon, Hatecin ja Kekkilän luomukasvualustat sekä itse tekemämme jakojuurialustat Kekkilän materiaalista. Luomualustoille annetaan vain vettä. Tarpeen mukaan lisäämme alustoihin kanankakkaa ja annamme lisälannoitusta luomuun soveltuvilla nestemäisillä lannoitteilla. Koejärjestely poikkeaa käytännön viljelystä, koska meillä on vain yksi säkki yhtä kasvualustaa kohti viljelyrivissä. Yksi suojariveistä on kuitenkin tehty pitkänä petinä, jonka ominaisuuksia vertaamme yksittäiseen säkkiin. Verrannealusta on Kekkilän turvepohjainen viljelysäkki, jota kastelulannoitetaan kivennäislannoitteella. Satoa kerätään 2-3 kertaa viikossa. Se lajitellaan ja punnitaan. Tutkimme myös tomaatin sisäistä laatua mittaamalla kokonaissokeripitoisuutta (brix) ja happoisuutta eri koejäsenissä. Luke Piikkiön henkilökunta on päässyt makutestaajaksi.

Avointa tiedettä
Kerromme lisää kokeen etenemisestä tällä sivustolla. Luken toteuttaman viljelykokeen lisäksi Turun yliopiston kauppakorkeakoulu selvittää kaupan ja kuluttajan odotuksia ja valintakriteereitä sekä saatavilla olevan tuoteinformaation merkitystä valintapäätökseen.

Piikkiön luomukokeeseen ovat kaikki luomuviljelystä kiinnostuneet viljelijät tervetulleita tutustumaan.

Yhteyshenkilöinä ja lisätietoja: Liisa Särkkä, Laura Turpeinen ja Päivi Tuomola.

Artikkelikuva: Liisa Särkkä. Kasvusto 12.4.2018 ennen sadonkorjuuta.

 

Leave a Comment

*